Рождество Христово - традиции и трапеза
Един от най-големите празници в християнския свят е Рождество Христово – КОЛЕДА. В българския народен календар се нарича още Божик, Божич, Голяма Коледа. Празникът започва в първите часове на 25 декември. Той е своеобразно продължение на БЪДНИ ВЕЧЕР – на него християните честват раждането на Сина Божий, спасителя Иисус Христос.
Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене (от думата «календе»). Древните народи са чествали 25 декември, като празник на «непобедимия слънчев бог». До IV в в православния календар няма празник, посветен на рождеството на Христос. Първоначално Коледа е езически празник, който като преминава през древния Вавилон и римската «сатурналия», навлиза сред католицизма. Според повечето историци първото празнуване на Рождество Христово е в Рим през 336 г. сл. Хр., когато Христос бива обявен за lux mundi – истинското слънце, озарило и спасило света от мрака. Спасителят идва на земята, за да освети хората и тяхното царство, като донася частица от светостта на небесния мир – красивото отрупано с плод Райско дърво, символ на което днес е украсената коледната елха. Под нея децата намират рано сутринта на празника дългочакваните подаръци от дядо Коледа. Елхата, направена на Бъдни вечер, остава до Богоявление. У нас тя се въвежда от ген. Столипин през 1879 г.
Според народната традиция Коледа съдържа много обреди и магически ритуали, свързани с осигуряване на семейното благополучие. Като продължение на Бъдни вечер, празникът започва от полунощ с обичая коледуване. В него участват млади неженени мъже, т.нар. коледари, само водачът им, наричан станеник е семеен. Събират се още на Игнажден, когато започват подготовката си, разучавайки коледарски песни и благословии. В традиционно празнично облекло коледарите обикалят домовете от полунощ до сутринта и пеят песни за благоденствието на дома и членовете на семейството. Навсякъде ги очакват с радост и ги даряват с коледни кравайчета, пари, плодове и др.
Коледа се празнува три дни. На първия ден – Рождество Христово, всички ходят на църква за тържествената празнична литургия, след което се събират на традиционното общоселско хоро. Днес празникът е време за посрещане и ходене на гости – на Рождество Христово имен ден празнуват всички с името Христо, Радослав, Румен, Божидар и техните производни.
Вторият ден на Коледа – 26 декември е християнският празник Събор на Пресвета Богородица, когато се възхвалява божията майка. На този ден се чества и паметта на Св. Йосиф, затова на 26 декември имен ден празнуват всички с това име.
На 27 декември – третият ден на Коледа е празникът на Св. Първомъченик и архидякон Стефан или Стефановден. Това е последният празник в годишния календар, когато празнуват всички с името Стефан, Стоян, Станимир, Стоил, Станка, Таня, Венцислав.
От Коледа до Богоявление според народното поверие започват 12 дни, наречени Мръсни. Този период се смята като зло време, през което действат дяволите, демоните, лошите и нечисти сили, които вредят на хората, затова се спазват много забрани: не се ходи навън през нощта, не се работят женски работи, не е добре да се зачева, защото нищо добро не чака детето, което ще се роди, не се вдигат сватби, не се опяват мъртъвци и не се раздава помен. Според народното поверие коледарите с коледните си песни и благопожелания гонят злите и нечисти сили от дома.
Народната традиция повелява да се спазват и други коледни обичаи за здраве и берекет: сутрин в къщата най-напред да влезе момиче или млада жена, та агнетата да бъдат все женски; за здраве и късмет на всички в семейството се прекадява цялата къща. Вярва се , че коледната украса пази дома от природните сили.
Ако на 25 декември е слънчево и топло, това не е добър знак за стопанството. Ако пък вали сняг, годината ще е плодородна е ще се роят пчели.
Поверието гласи, че ако ти писне ухото на Коледа, е знак, че ангел небесен е минал покрай теб че каквото си пожелаете на Коледа, то ще се сбъдне.
На Коледа свършват 40-дневните пости и започва да се блажи. Не случайно прасето се коли непосредствено преди празника и се приготвят разнообразни коледни ястия от прясно свинско месо, кървавица, също празнични погачи и др.
ИЗБРАНИ РЕЦЕПТИ ЗА КОЛЕДА
КЕБАП В ТИКВА
Необходими продукти:
1 тиква, 500 г свинско месо /може телешко или пилешко/, 4 глави лук, 500 г гъби, ½
ч.ч. червено вино, ½ к.ч. олио, 2-3 дафинови листа, сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Най-напред тиквата се издълбава – ако е „цигулка се ползва само кухата част, ако е кръгла се отрязва отгоре , издълбава се и се запазва „капачето“. Лукът се нарязва на полумесеци, месото – на хапки, гъбите – на едри парчета. В дълбок тиган се сгорещява олиото и се слага най-напред лукът – да омекне, после се добавя месото – разбърква се добре 5-6 минути, а накрая – гъбите и се бърка още 5 минути. Добавя се виното, сол и чер п-р на вкус и се оставя да се задуши – да остане само на мазнина. С така приготвени я кебап се пълни тиквата, като се добавят дафиновите листа. Ако тиквата е „цигулка“ отворът се покрива с алуминиево фолио, а ако е кръгла отгоре се слага „капачето“. Тиквата се слага в тава, сипват се 2 ч. ч. вода и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за час и половина.
КОЛЕДНО РУЛО ОТ СВИНСКО МЕСО
Начин на приготвяне:
500 г свински бут или филе,100 г сланина,2 свински крачета, 1-2 моркова, 25 зърна черен пипер,1 връзка корени за супа, 1 дафинов лист, червена чушка от туршия
Начин на приготвяне:
Парчето месо се разрязва надлъжно, сгъва се на лист и се навива на стегнато руло. Завързва се със здрав конец, шпикова се с ивички сланина, моркови и зърна черен пипер. Слага се в тенджера и се залива с вряща подсолена вода. Оставя се да ври 2-3 часа на слаб огън заедно със свинските крачета, нарязаните корени за супа, дафиновия лист и петнадесетина зърна черен п-р. След като месото се свари, се изважда, поставя се в друг съд и се притиска с тежест – оставя се да престои така една нощ. На следващия ден се нарязва на тънки филии, нарежда се в чиния за сервиране. Бульонът, в който е вряло месото, се прецежда и се оставя да се желира. След това се нарязва на кубчета, подрежда се на купчинки около нарязаното месо
ПЪРЖОЛИ В ЗЕЛЕВ ЛИСТ
Необходими продукти:
1 по-голяма кисела зелка, 7 – 8 пържоли, х 1ч.л. червен и черен пипер и кимион, сол на вкус
Начин на приготвяне:
Най-напред се отделят листата кисело зеле и се смесват всички подправки в една купа. Всяка от осолените и начукани пържоли се поръсва с микса от подправки и се увива стегнато в зелев лист. На дъното на глинен гювеч се слагат 2-3 зелеви листа, върху които се редят увитите пържоли. Добавя се ок. ½ ч.ч. зелев сок. Гювечът се слага задължително в студена фурна, която се включва на 220 градуса и след като достигне температурата, се намалява на 180 градуса и пържолите се пекат още 1 час.
Пържолите могат да се приготвят и в тава, която първоначално се покрива с алуминиево фолио. Последните десетина минути се пекат без него до зачервяване.
КОЛЕДНА МАСЛЕНИЦА
Необходими продукти:
6 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. солена извара или сирене,1 ½ ч.ч. разтопена свинска мас, 2 яйца, 1 с. л. мая, 1 ч.ч. хладка вода, сол на вкус
Начин на приготвяне:
От брашното, маята, солта, водата и ½ ч.ч. мас се замесва меко тесто. Оставя се да втаса и се премесва. Разделя се на топки, които се топят в останалата мас и с ръце се разстилат в омазнена тава, поръсена с брашно. Върху всяка от разстланите с ръце кори се поставя плънка от изварата (сиренето), в която са разбитии и двете яйца. Най-горната кора се намазва с жълтък, разбит с 1 с.л. вода и 1 ч.л. оцет.
Пече се в средно силна фурна до зачервяване.
Росица Върбанова