Кулинарен фест с "мастър шеф" превърна девненския делник в апетитен празник

Кулинарен фест с "мастър шеф" превърна девненския делник в апетитен празник

22 май 2017

Отрупани маси с всевъзможни домашни ястия и специалитети, апетитни аромати, много настроение и хубава музика белязаха първата по рода си кулинарна изложба в Девня, която се проведе в рамките на Пролетния празничен календар на общината. 

Специален гост на своеобразния гастрономически фестивал бе участникът в първото издание на предаването "Мастър шеф" Стефан Стефанов, който влезе в ролята на учител по готварство на три отбора дами. 

Дворът на Дневния център за хора с увреждания (ДЦХУ), който домакинства събитието, се превърна в апетитна градина на кулинарните вълшебства. Жители от цялата община бяха донесли своите готварски и сладкарски специалитети, които подредиха на дълги трапезни маси.  

Бохча със свински кебап, сладкиш с форма на агънце, селски хлябове и погачи, баници, мъфини, пурички, курабийки, кифлички, кремове, торти, кексове и всевъзможни сладки изкушения привлякоха погледите на посетителите и възбудиха техния апетит. 

Преди множеството да нападне масите обаче трябваше да мине официалната и състезателната част. Заместник-кметът Донка Йорданова откри кулинарния фестивал и заедно с комуникационния експерт Десислава Джипова от "Девня Цимент" влязоха в ролята на водещи. 

След това момичетата от местната група за модерен балет "Тиера“ вдигнаха осезаемо градуса на емоцията и предизвикаха бурни аплодисменти.

Пред множеството кметът Свилен Шитов призна, че не си пада по готвенето, но за сметка на това е овладял кулинарните тайни на барбекюто. Градоуправникът подхвърли идеята Девня да домакинства и на състезание по приготвяне на агнешка курбан чорба, тъй като градът открай време се слави като Меката на традиционното българско ястие. 

Безспорно най-голямото предизвикателство за дамите с кулинарни заложби бе възможността да готвят под диктовката на майстор готвача Стефан Стефанов. 

Асистент на "мастър шефа" стана и кметът Свилен Шитов, който се включи в приготвянето на гюзлеме и се справи отлично със сгъването на корите в триъгълни форми. 

Далеч по-сложно бе при дамите, които трябваше да приготвят свинска пържола с качамак и зеленчукова гарнитура, а наред с това и гюзлеме. Шестте кандидатки, които се престрашиха да готвят редом до "мастър шефа", бяха разделени в три отбора – ДЦХУ, с. Кипра и Община Девня.

Жените трябваше да пълнят маслини със сирене и пикантна наденица, след което да ги панират, да карамелизират моркови и да забъркат специален сос, който съдържаше масло, мащерка, дафинов лист, лук, чесън и кокал от пържолата.

След като оставиха всички продукти да се задушат, в получения сос те добавиха бира и брашно. Пържолата нарязаха на решетка от двете страни, потопиха я в белтък и я овкусиха със специална подправка на "мастър шефа", след което я опържиха.

Майстор готвачът оцени високо специалитетите на трите отбора, които получиха специални награди и грамоти от името на Община Девня.

 С грамоти и цветя бяха отрупани всички участници в кулинарната изложба, които превърнаха делничния ден във вкусен празник. 

След като публиката и участниците хапнаха дружно, последва и веселбата, гарнирана с народна музика, хора и много настроение.