Какво трябва да знаем за птичия грип и как да се предпазим ?

Какво трябва да знаем за птичия грип и как да се предпазим ?

10 януари 2017

 

Какво представлява?

Инфлуенцата или Грип при птиците е остро заразно заболяване с почти 100% заболеваемост и смъртност.

Как се проявява при птиците?

Заболелите от инфлуенца птици са с разрошени пера, омърлушени, липсва апетит, установява се намалено яйценосене, посиняване и оток на гребена и менгушите или цялостен оток на главата. Проявяват тежки увреждания на дихателната система – кихане, кашлица, хрипове, изтечения от очите, диария, нервни признаци, парализа и смърт.

Как се разпространява?

Болестта се съхранява и пренася от дивите прелетни птици, които ежегодно мигрират. Те не боледуват, а само пренасят причинителя.

Предаването на инфекцията става чрез директен контакт със заразени птици или птичи продукти.

Поради това, че вирусът може да живее кратко в околната среда, заразяването се осъществява основно чрез контакт с повърхности, прах и др., само ако същите са били прясно заразени /екскременти и респираторни секрети, термично необработени месо или кръв/.

При контакт и ползване на едни и същи водоеми с домашните водоплаващи птици причинителят се предава от дивите прелетни птици на домашните водоплаващи.

При отглеждане на заразени домашни водоплаващи, същите могат да пренасят болестта на кокошки и пуйки, които заболяват и смъртността при тях може да достигне 100%.

При контакт със заболели птици и неспазване на личната хигиена могат да заболеят стопаните или членовете на техните семейства.

Един от пътищата на разпространение на заболяването е неправилното обезвреждане на отпадъците при оползотворяване на пернат дивеч.

Как се диагностицира?

Диагноза може да се постави само след лабораторни изследвания!

Как да се предпазим?

Стопаните, които отглеждат птици в личния двор трябва да следват строго следните правила:

Да не пускат извън двора си по улиците домашните птици, а водоплаващите – във водоеми, обитавани от диви прелетни птици.

По възможност да отглеждат разделно в двора си водоплаващите от другите видове птици.

При непосредствена опасност от заболяване да отглеждат птиците си в затворени помещения, за да нямат контакт с други свободно живеещи птици /врабчета, гълъби и др./

При поява на каквото и да е заболяване или умиране на птици, стопанинът е длъжен незабавно да уведоми обслужващия го ветеринарен лекар или кмета на населеното място.

Да несе пипат заболели и умрели птици с голи ръце, а само с предпазни средства. Да не се допускат деца до тях!

 

Собствениците и управителите на промишлени птицевъдни ферми трябва да спазват общите ветеринарно-санитарни мерки, които включват:

Дезинфекция на влизащи и излизащи превозни средства във фермите

Забрана за влизане на външни лица във фермите

Ползване на „мокри“ филтри от персонала пряко зает от производствения процес

Ползване на лични предпазни средства от персонала, пряко зает в производствения процес

Предпазване на фуражните суровини и готовия фураж от контакт със свободно живеещи птици

Водене на регистър на всички работници, пряко заети в производствения процес

Незабавно да сигнализират на обслужващия ветеринарен лекар и на най-близкия държавен ветеринарен лекар за завишена заболеваемост или смъртност при отглежданите от тях птици

Ловци, дивечовъди, биолози, еколози и други, имащи отношение към дивите и свободно живеещите птици, трябва незабавно да предприемат следното:

Да уведомят ветеринарно-медицинските специалисти за промяна в поведението на птиците и забелязана смъртност сред тях

Да ползват предпазни средства и да спазват лична хигиена при контакти с умрели птици и такива с променено поведение

 

Стопани! При каквото и да е заболяване на вашите птици следвайте следното:

Уведомете незабавно ветеринарния лекар или кмета!

Избягвайте прекия контакт с живи домашни птици или диви птици!

Избягвайте прекия контакт с повърхности, замърсени с птичи екстременти!

Не пипайте умрели птици с голи ръце!

Не посещавайте пазари за животни и птицеферми!

 

МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ

БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ