Игнажден - празник, свързан с много поверия и обичаи
На 20 декември православната църква чества Игнажден – голям християнски празник в чест на св. Игнатий Богоносец. В народния календар празникът е известен още като “Идинак” “Идинажден”, “Игнатьовден”, “Полаз”, “Полазовден”. Той се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на Новата година. Според поверието, на Игнажден започват и родилните мъки на Божията майка, тогава са и сбирките на коледарите. Затова той е наречен още Нов ден или Млада година.
Според традицията най-важният обичай на Игнажден е полазването - идването на полазника. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Днес само случайността определя кой пръв ще дойде в дома на Игнажден. Но някога това се е смятало за толкова важно, че стопанинът на дома още в навечерието на празника се пременявал и отивал да покани грижливо избран гост. Защото народното вярване е, че ако първият гост е човек с късмет, неговото благоденствие ще споходи и дома за цялата година. Тъкмо той изрича всички поздравления и благословии на празника. Когато полазникът дойде, първо отива до огнището, разравя с клонка жарта в домашното огнище и изрича благословия: "Колкото искрици, толко пиленца, яренца, теленца, дечица, най-вече мед и масло и бела пшеница в тая къща!" Отговарят му: "Амин, дай, Боже!"
После всички тържествено сядат на трапезата.
Поверия и забрани за деня:
Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша.
Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие.
Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.
Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра.
Времето през следващите 12 дни на месеца - от 20 до 31 декември - показва времето
през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през
януари.
Ако срещнете ром, това означава, че щастието ще е ваш спътник през Новата година.
Ако в дома ви дойде бременна жена или с малки деца, то това означава, че
животът ви ще бъде като по мед и масло.
Добре е човек да има пари в себе си, за да е богат през следващата година.
На Игнажден се приготвят колаци и се прави кръст от замесено тесто, с който
стопаните се предпазват от зло.
Всеки опитва от всичко на трапезата, за да се роди от всичко и да е сит през цялата
година.
Не трябва да се изнася нищо от къщата, за да не излезе берекетът.
Който излезе от дома, не трябва да се връща с празни ръце.
Не се иска и не се дава нищо назаем.
На Игнажден човек не трябва да се ядосва, защото ще му е гневлива годината.
Не се става от трапезата по време на ядене, ако ли пък се наложи – да върви приведен,
за да са приведени житните класове от тежко зърно, т.е. да има берекет.
На този ден жените не трябва да работят. Ако ли не всички жени, то поне онези, на
които им предстои да раждат, за да е леко раждането.
Някъде е прието да не се готви боб, за да няма градушки през годината.
Игнажденската трапеза е изцяло постна: сарми, картофи с праз, пита с мая (без украса), кравайчета, мед, варено жито, ошав (компот от сушени плодове), варена царевица, жито, просо, орехи, зеле, лук, чесън, туршия.
Върху хляба и житото се запалва свещ, а най-възрастният обхожда с тамян и въглен и кади.
На този ден имен ден празнуват: Игнат (на латински името значи "огън"), Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Искра
ИЗБРАНИ РЕЦЕПТИ ЗА ИГНАЖДЕН
Питка с мая
Необходими продукти:
1 кг брашно, 20 г мая, 1 яйце, 4 ч.ч. хладка вода, 1 ч.л. сол, 1 щипка захар.
Начин на приготвяне:
В пресятото брашно се прави кладенче, в което се слагат 1 белтък, солта, захарта, размитата мая, останалото количество вода и се замесва средно меко тесто. Оформя се питката, поставя се в намазнена тава и се оставя да втаса.Отгоре се намазва с жълтъка. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути (първо се пече отдолу, а после изцяло). Когато е готова се завива с памучна кърпа.
Колаци по родопски
Необходими продукти:
1 кг тесто за хляб, 20 мл олио,10 г сусам
Начин на приготвяне:
От втасалото тесто се късат малки парчета и се оформят кравайчета. Отгоре се надупчват с вилица и по желание се посипват със сусам. Пекат се в намазнена тава на умерен огън.
Постен пататник
Необходими продукти:
1,5 кг картофи, 200 г (3 – 4 глави) лук, ½ ч.ч. олио или1 пакетче (125 г) кр. масло, черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината и малко вода. Прибавят се настърганите картофи, сол и черен п-р.Сместа се разбърква добре, изсипва се в тава и се пече във фурна до омекване на картофите.
Поднася се със задушени зеленчуци.
Росица Върбанова